در سال‌های اخیر، چندین کتاب با موضوع کتابخانه سبز توسط کتابداران منتشر شده است. در این یادداشت به معرفی برخی از این کتاب‌ها می‌پردازیم.

1. «چگونه کتابخانه ام سبز است؟»

 به نظر می‌آید در دهه‌های اخیر توجه انسان‌ها به محیط زیست افزایش یافته است. همه ما می‌توانیم و باید برای بهبود محیط زیست خود تلاش کنیم به ویژه اگر دوست داریم فرزندان ما، نوه‌های ما و نسل‌های بعدی  زندگی خوب و مناسبی بر این سیاره داشته باشند. منابع متعدد و گوناگونی برای طراحی بناهای سبز و زندگی در محیط زیست سبز و پاک وجود دارد. اما به باور نویسندگان این کتاب، هیچ راهنمای عملی برای ارزیابی امکانات، تسهیلات و عملیات‌ها و برای فراهم کردن مجموعه ای از راه حل‌ها برای ایجاد کتابخانه سبز وجود ندارد. هدف کتاب حاضر این است که برای مبتدیان ابزاری را فراهم کند تا جنبه‌های محیط زیستی امکانات موجود و عملیات برنامه ریزی خودشان را ارزیابی کنند. این کتاب همچنین به این افراد راهنمایی و اطلاعات مهمی برای طراحی موفق پروژه کتابخانه سبز و اجرای آن ارائه می‌دهد. علاوه بر این، برای افراد یا گروه‌هایی که از شناخت و مهارت‌های بیشتری برخوردار هستند، ایده‌های خاص و فرایندی را برای پیشبرد طرح‌های محیط زیستی خود ارائه می‌دهد (نگاه کنید به مقدمه کتاب).

این کتاب شامل روش‌شناسی‌ها و ابزار لازم برای ارزیابی و نیز فرایندهایی برای پیاده سازی طرح‌های سبز و راه حل‌های ساده برای ایجاد کتابخانه سبز می‌شود. نویسندگان کتاب حاضر به منابع دیگری نیز اشاره می‌کنند. مخاطبان این کتاب همان افرادی هستند که مشتاقانه در پی ایجاد کتابخانه‌های سبز هستند یعنی 1) کارکنان کتابخانه‌ها، 2) کارکنان نهادها، 3) کارمندان شهرداری، و 4) تمام افرادی که می‌خواهند تغییری مثبت در محیط زیست ایجاد کنند. همه ما می‌خواهیم فضای محیط زیست خودمان را بهتر کنیم. از این رو همه ما باید به طور فردی و شخصی نسبت به زندگی سازگار با محیط زیست متعهد باشیم و تلاش کنیم به نحوی عمل کنیم که نه تنها به محیط زیست آسیب نرسانیم بلکه به طور روزافزون وضعیت محیط زیست را بهبود بخشیم، البته تا آنجا که ممکن است. این امکان، مفهوم مهمی است و امکان هر کس متفاوت و به اندازه خودش است، بسته به اینکه معیار فرد برای تصمیم گیری در خصوص سرمایه گذاری چیست. بنابر این عوامل بسیاری را باید در ارزیابی امکانات خودمان در نظر بگیریم. به عنوان مثال تأمین بودجه، کیفیت تعهد دیگران و توانایی اجرای ایده‌ها برای ایجاد کتابخانه سبز عواملی هستند که می‌توانند بر توانایی ما در اجرای این طرح تأثیر بگذارند.

عناوین فصل‌های کتاب عبارت‌اند از:

فصل 1: «سبز» چیست؟

فصل 2: چرا باید «سبز» باشیم؟

فصل 3: چگونه سبز باشیم؟

فصل 4: به کدام شیوه می‌خواهیم سبز باشیم؟

فصل 5: کتابخانه سبز

فصل 6: نحوه ایجاد کتابخانه سبز

مشخصات کتاب شناختی:

McBane Mulford, Sam and Himmel, Ned A. (2010). How Green is My Library?. Oxford, ABC-CLIO, LLC.

2. فرایند سبز شدن کتابخانه ها/ ویراستاران مونیکا آنتونلی و مارک مک کالاگ. لس آنجلس: لایبرری جویس پرس، 2012 .

  • کتابخانه ها – جنبه های زیست محیطی.
  • کتابخانه ها و جامعه.
  • ساختمان های کتابخانه – جنبه های زیست محیطی.
  • محیط زیست کتابخانه ها – ایالات متحده – مطالعات موردی.
  • کتابخانه ها – کانادا – مطالعات موردی.

این روزها در بسیاری از رسانه های ارتباطی مانند رادیو، تلوزیون، روزنامه ها و حتی فضای مجازی از چگونگی حرکت به سوی سبز شدن و توسعه پایدار سخن گفته می شود. در چنین شرایطی کتابخانه ها نیز به عنوان نهادی اجتماعی که دسترسی جامعه به اطلاعات را فراهم می کنند وظایفی در قبال آموزش های محیط زیست خواهند داشت. کتابخانه های سبز می توانند با فراهم آورن منابع سبز در کتابخانه و آموزش محیط زیست به کاربران به رسالت حرفه ای خود در قبال محیط زیست عمل کنند.

کتاب فرایند سبز شدن کتابخانه ها مجموعه مقالاتی را شامل می شود که در آن از دیدگاه های مختلفی به موضوعات مربوط به سبز شدن کتابخانه ها پرداخته شده است. این کتاب توسط مونیکا آنتونلی و مارک مک کالاگ ویراستاری و در سال 2012 توسط انتشارات  Library Juice Press در آمریکا منتشر شده است.

تلاش ویراستاران کتاب بر آن بوده تا این کتاب مروری همه جانبه و کلی بر جنبه های مهم کتابخانه سبز باشد. همچنین نگاه این کتاب تنها به ویژگی ساختمان سبز کتابخانه ها محدود نمی شود و علاوه بر این ویژگی به موارد دیگری از جمله منابع انرژی تجدیدپذیر، حفاظت از محیط زیست، خدمات کتابخانه های سبز، عملکرد، برنامه ها و توسعه کتابخانه های سبز نیز می پردازد.

همانطور که پیش از این گفته شد این کتاب شامل مجموعه مقالاتی در موضوع کتابخانه های سبز است که در ادامه نگاهی به عناوین برخی از مقالات کتاب خواهیم داشت:

کتاب فرایند سبز شدن کتابخانه ها همچنین در سال 2013  موفق به کسب جایزه جشنواره کتاب سبز در بخش بهترین کتاب تجاری شده است.

منبع:

Library Juice Press : Greening Libraries. (2017). Libraryjuicepress.com. Retrieved 12 September 2017, from http://libraryjuicepress.com/greeninglibraries.php

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *