در مدخل کتابفروشی در ویکیپدیا نوشته شده است که «کتاب‌فروشی، محلی است که در آن کتاب فروخته می‌شود و مردم می‌توانند در آن کتاب خریداری کنند.» این تعریف شاید از نظر لغوی درست باشد، اما برای بسیاری از افراد کتابخوان، کتابفروشی‌ها صرفا مکانی برای خرید کتاب نیست؛ کتابفروشی مکانی است که عاشقان کتاب بدون دلیل به آن‌جا می‌روند و لحظه‌ها را در آنجا با لذت و به سرعت می‌گذرانند. امروزه بسیاری از فروشگاه‌های اینترنتی، کتاب را با تخفیف‌های مناسبی عرضه می‌کنند، اما برای بسیاری از ما، لذت رفتن به کتابفروشی، قدم زدن بین کتاب‌ها، کشف یک کتاب خاص لابه لای کتاب‌ها و بودن در بین آن‌ها با هیچ چیز عوض نمی‌شود.

یکی از ویژگی‌های شهر قم که آن را نسبت به بسیاری از شهر‌ها خاص کرده، تعدد و تنوع کتابفروشی‌ها و کتابخانه‌های آن است. وجود کتابفروشی‌های قدیمی یکی از زیبایی‌های این شهر بوده و هست. با این حال در سال‌های اخیر، در کنار این کتابفروشی‌های نوستالژیک و دوست داشتنی، کتابفروشی‌های مدرن هم جای خود را در دل شهر پیدا کرده‌اند. کتابفروشی‌هایی با طراحی‌های زیبا و گاهی لوکس که در آن نه فقط کتاب، که کالا‌های فرهنگی و زینتی هم دیده می‌شود. این کتابفروشی‌ها فضای مناسبی را برای نشستن و آزادی لازم را برای پرسه زدن بین کتاب‌ها و حتی خواندن آنها فراهم کرده‌اند و توانسته اند مخاطبان خاص خود را پیدا کرده و به حیات خود ادامه دهند. ارائه فضایی راحت و دوست‌داشتنی برای نشستن و مطالعه در محل کتابفروشی، با یک آهنگ ملایم پیشنهادی چیزی نیست که یک کتابخوان حرفه‌ای بتواند به سادگی از کنار آن عبور کند. نکته مهم دیگر در مورد این دسته از کتابفروشی‌ها این است که آنها با برگزاری رویداد‌های آموزشی مختلف به جذب مخاطب می‌پردازند و کارکرد آموزشی را نیز به فعالیت‌های خود اضافه کرده‌اند. در ادامه به معرفی پنج کتابفروشی مدرن و جالب در شهر قم می‌پردازیم. کتابفروشی‌هایی که آن‌ها را دوست خواهید داشت.

 

دنیای‌ِکتاب

شاید قبل از افتتاح دنیای‌کتاب، خلاء چنین کتابفروشی حس نمی‌شد، اما بعد از افتتاح آن مشخص شد که قم با وجود تنوع زیاد در کتابفروشی‌ها، چقدر به یک کتابفروشی بزرگ و مدرن مثل دنیای کتاب نیاز داشت. مجموعه‌ای بزرگ و متنوع از کتاب‌ها در موضوعات مختلف و برنامه‌های فرهنگی مختلف که نظر بسیاری از کتابدوستان را به خود جلب کرده است.

مکان: خیابان صفائیه، مجتمع تجاری صفائیه، طبقه سوم.

کتابفروشی گارسه

یک کتابفروشی فوق العاده زیبا و دلنشین، با کتاب‌هایی که معمولا با وسواس زیادی از بهترین نشر‌ها انتخاب شده‌اند و کتابفروش‌هایی کاربلد، در این کتابفروشی نیز برنامه‌های مختلف آموزشی و فرهنگی برگزار می‌کنند. ویژگی بارز گارسه، حضور یک متخصص کودک است که شما را در انتخاب کتاب کودک راهنمایی می‌کند. البته برای من از همه این‌ها مهم‌تر، ساعت کاری طولانی گارسه است که تقریبا در اکثر ساعات شبانه روز (از 9صبح الی 24) باز و در حال ارائه خدمات هست و به نوعی مرا یاد کتابفروشی 24 ساعته آقای پنامبرا می‌اندازد.

مکان: سالاریه، مجتمع تجاری اریکه ملل، فروشگاه شماره سه.

 

شهر کتاب

کمی بالاتر از گارسه، تنها شعبه شهر کتاب در قم با کتابفروش‌های صمیمی‌اش به چشم می‌خورد. کتابفروشی با کافه کتاب دنج، که می‌شود ساعت‌ها در آن کتاب خواند، قهوه خورد و زندگی کرد. ایده معرفی کتاب‌ها به صورت کاغذ‌هایی در پایین هر کتاب هم در شهر کتاب قم بسیار جالب است و حتما نظرتان را به خودش جلب خواهد کرد. در کنار همه‌ی این‌ها، مجموعه‌ای از لوازم التحریر و صنایع‌دستی جالب و فانتزی شما را به خود فرا می‌خواند.

مکان:سالاریه، فلکه میثم، ابتدای کوی ارغوان

کتابفروشی هومت

پیشنهاد می‌کنم حتما یک شب سری به کتابفروشی هومت بزنید. کتابفروشی ساده، دنج و دوست‌داشتنی که نسبت به سه کتابفروشی بالا بسیار کوچک‌تر است اما قطعا دیدنش خالی از لطف نیست. اولین باری که به هومت رفتم، خانم کتابفروش هومت در کنار دختر دوست‌داشتنی‌اش نشسته بود و با شوق خاصی برایش از کتاب‌ها صحبت می‌کرد و می‌شد فهمید که چقدر عاشق کتاب‌ها و کتابفروشی‌اش است.

مکان: خیابان شهید صدوقی(زنبیل آباد)، ابتدای کوچه 4.

کلبه کتاب قم

یک کتابفروشی خاص، با طراحی زیبا و خلاقانه که دوستداران کتاب از حضور در آن لذت خواهند برد. کلبه‌ای کوچک پر از کتاب، درست شبیه قصه‌ها.

مکان: بلوار امین، ابتدای خیابان جمهوری،  جنب پل جمهوری.

 

منبع: این مطلب در شماره 22 نشریه علمی دانشجویی دریچه اطلاعات دانشگاه قم منتشر شده است.

4 پاسخ
  1. محمدحسن
    محمدحسن گفته:

    به نظر من کتابداران باید به کتابفروشی ها به چشم همکار نگاه کنند نه رقیب. همینطور بالعکس.
    فکرش رو بکن، یک نفر به کتابخانه مراجعه میکنه و میپرسه فلان کتاب دارید و شما نداشته باشید و احیانا از اون کتابهایی باشه که قرار نیست حالا حالاها هم به مجموعه‌ی کتابخانه افزوده بشه… فکرش رو بکن ژتون‌های تخفیفی وجود داشته باشه که با آن شخص می‌تواند از کتابفروشی شهر آن کتاب را با تخفیف خوبی تهیه کند. اینطوری هم برای آن کتابفروشی مشتری جذب شده و هم کتابخانه رسالت خود را برای هدایت و دسترسی به منابع انجام داده. حالا اون نفر هم چون عضو کتابخانه است ممکنه بعد از خواندن کتاب، آن را به کتابخانه اهدا کند.

    پاسخ
    • ایمان نریمانی
      ایمان نریمانی گفته:

      سلام
      دقیقا همینطوره که میگی محمدحسن جان
      من خودم همیشه سعی کردم این تعامل رو ایجاد کنم. برای مثال ما تو کتابخانه مون شدیدا مشکل کیسه پلاستیکی داشتیم. خیلی از کاربرا ازمون میخواستن که کیسه بهشون بدیم که کتاب هارو بزارن داخلش. من خودم با کتابفروشی دنیای کتاب صحبت کردم بهشون گفتم شما کیسه پلاستیکی با تبلیغات خودتون رو به ما بدید ما تو کتابخانه میزاریم و به کاربرا میدیم هم مشکل ما حل میشه و هم تبلیغ شما و اونا هم خیلی خیلی استقبال کردن. نمونه دیگش تو همین ایام کرونا و طرح بهارانه کتاب بود که ما سعی کردیم از طریق اینستاگرام تخفیف های کتابفروشی های قم رو کاملا پوشش بدیم و حتی براشون تبلیغ کنیم.
      من حتی میگم ما کتابدارا باید خیلی از کتابفروشی ها یاد بگیریم. مثلا از نحوه تعامل خوبشون با مردم. مثلا کتابفروشی گارسه قم یه کارشناس کتاب کودک استخدام کرده که به صورت تخصصی به مراجعاش فقط کتاب کودک معرفی می کنه. یا من خودم یه زمانی توی شهر کتاب دیدم که پایین قفسه ها معرفی های کوچکی از کتاب ها گذاشتن که افراد خلاصه کتاب رو بخونن و ترغیب به خرید بشن و طرحش رو دادم به مدیرمون و تو کتابخونمون انجامش دادیم.
      در مورد ژتون تخفیف هم خیلی باهات موافقم. دوستمون آقای گلمحمدی یه بار میگفت کارت کتابخانه نباید بی فایده باشه و باید کتابخانه با سازمان های همکارش ارتباط بگیره برای تخفیف با کارت کتابخانه و برای مثال خودش توی کتابخانه ای کار می کرد که مدیر کتابخانه کتابفروشی هم داشت و اینطوری اومده بود به افراد گفته بود که هر کسی با کارت کتابخانه بیاد کتابفروشیمون بهش تخفیف میدیم.

      پاسخ
    • ایمان نریمانی
      ایمان نریمانی گفته:

      بله دقیقا این کتابفروشی رو هم جدیدا رفتم و دیدم چند طبقه و جالب بود اما زمانی که این مطلب رو نوشتم از وجود این کتابفروشی اطلاع نداشتم.

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *