بسیاری از کتابخانه های ایالات متحده آمریکا در سال های اخیر با بازسازی ساختمان کتابخانه و یا با ایجاد یک ساختمان جدید توانسته اند گواهینامه ساختمان سبز را دریافت کرده و به جمع کتابخانه های سبز این کشور بپیوندند که در وبلاگ کتابخانه های سبز فهرستی از آنها ارائه شده است.

حالا شهری کوچکی در ایالت ویرجینیا با استفاده بهینه از انرژی کتابخانه جدیدی ساخته است.  شهر نیومارکت در ایالت ویرجینیا، حدود ۱۸۰ کیلومتری واشنگتن، شهری کوچک با امیدهای بزرگ است. وقتی که این شهر نیاز به ساخت یک کتابخانه جدید را احساس کرد، مردم شهر گرد هم آمدند تا نه تنها یک کتابخانه بسازند، بلکه تا حد ممکن با رعایت استانداردهای لازم به محیط زیست آسیب نرسانند.

این شهر کوچک ویرجینیا حتی در سرمای زمستان هم توانسته از انرژی استفاده بهینه کند. کتابخانه جدید ویرجینیا تمیز و زیباست و با استفاده از آجرهایی به قدمت ۱۰۰ سال ساخته شده و از جمله ساختمان های ویرجینیاست که بیش از هر بنای دیگری در این شهر استانداردهای زیست محیطی را رعایت کرده است.

پگی هارکنس، که یکی از طرفداران اصلی ساخت این کتابخانه به اصطلاح سبز بوده و هم اکنون خزانه دار آن است، می گوید : « ساخت این کتابخانه نتیجه تصمیم و مشارکت جمعی مردم این شهر بود. ما به این نتیجه رسیدیدم که می خواهیم تا جایی که ممکن است به محیط زیست آسیب نرسانیم و هرچه راه های بیشتری برای این کار یاد گرفتیم مردم بیشتر به کمک ما آمدند و از طرح های ما استقبال کردند. امروز مردم شهر از ساخت آن شگفت زده شده اند.»

ساخت کتابخانه ای همچون این کتابخانه سبز بدون استفاده از انرژی لازم برای روشن کردن چراغ و کامپیوتر تقریبا غیر ممکن است. اما بنای کتابخانه با استفاده بهینه از انرژی از نور طبیعی استفاده می کند و تقریبا همه وسایل کتابخانه از قفسه ها و مبلمان گرفته تا آجرها و چوب های ساختمان از مواد بازیافتی است. در گذشته سیمان های بخش ورودی و راهروها باعث می شد تا آب باران به جای جذب شدن به زمین به هدر برود. پگی هارکنس می گوید:«هم اکنون آب به جای جمع شدن در برکه ها و تبخیر شدن بار دیگر جذب می شود و زیر لایه ای از شن های زیر سیمان جمع می شود و بار دیگر به خاک باز می گردد.»

حتی انتقال کتاب ها به کتابخانه نیز عاری از آلودگی های زیست محیطی بوده است. داوطلبان که تعدای از دانش آموزان سطح راهنمایی هم جزء آن بوده اند با پر کردن واگن و چرخ های خرید آن ها را به کتابخانه آوردند. هم اکنون این دانش آموزان به دستاوردهای خود افتخار می کنند و کتابخانه جدید را خیلی دوست دارند.

یکی از دانش آموزان می گوید: « این کتابخانه واقعا طبق استانداردهای بوم زیستی ساخته شده است، اگرچه به ظاهر آن اصلا نمی آید. من فکر می کنم مردم از شیوه ساخت و اداره آن که همچون یک انقلاب سبز نوین است خیلی خشنودند. محیط این کتابخانه برای درس خواندن آرام و دلپذیر است. من عاشق کوهستان های اطراف آن هستم. خیلی از این که همه مردم جمع شدند و با همکاری همدیگر این کتابخانه را ساختند تحت تاثیر قرار گرفتم. »

دست اندرکاران کتابخانه برای ساخت بنای آن با موادی که بیشتر با استفاده از مواد بازیافت بوده یک پیمانکار محلی را استخدام کرده است. لس هارتمان، پیمانکار کتابخانه می گوید: « این بنا اولین ساختمانی ست که مجوز ساخت و ساز مطابق با استانداردهای زیست محیطی و بهره گیری بهینه از انرژی را دریافت کرده است. »

کتابخانه ها بویژه در شهرهای کوچکی همچون نیومارکت در ویرجینیا خدمات ارزشمندی را برای شهروندان فراهم می کند. یک کتابدار داوطلب می گوید: افرادی هستند که همیشه برای مردم کتاب می خوانند. به این ترتیب شهروندان این شهر با ساخت یک کتابخانه که به محیط زیست آسیب نمی رساند و تا حد امکان از انرژی بهینه استفاده می کند، دین خود را به جامعه ادا کرده اند.

این کتابخانه زیاد بزرگ نیست اما کتاب زیاد دارد و اگر کتاب هایی که مردم می خواهند نداشته باشد، برایشان آن ها را فراهم می کند. پگی هارکنس می گوید: « ما در خواست های مردم برای کتاب های مورد نظرشان را از طریق اینترنت دریافت می کنیم و کتاب ها به آن کتابخانه فرستاده می شوند. این ها یک نوع سرویس سبز کتابخانه هستند. مردم ناچار نیستند بنزین مصرف کنند و به کتابخانه دیگری مراجعه کنند. این کتابخانه کوچک اما پر هزینه است بنابراین کمک های اهدایی مردم به ادامه فعالیت آن کمک خواهد کرد.»

کتابخانه سبز نیومارکت نمونه ای از مشارکت مردم برای حفظ محیط زیست است که علاوه بر ایجاد فضایی فرهنگی و نهادی اجتماعی مانند کتابخانه، نسبت به تاثیر آن بر محیط زیست نیز احساس مسئولیت کرده اند.

 

منبع: وب سایت صدای آمریکا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *