بر اساس تعریف لغتنامه آنلاین کتابخانه و علم اطلاعات(ODLIS)، کتابخانه های سبز، کتابخانه هایی هستند که برای به حداقل رساندن تاثیر منفی بر محیط زیست طبیعی و به حداکثر رساندن کیفیت محیط داخلی به وسیله انتخاب محل مناسب، استفاده از مصالح ساختمانی طبیعی و محصولات زیست تخریب پذیرو حفاظت از منابع (آب، انرژی، کاغذ)، و دفع زباله (بازیافت، و غیره ) طراحی شده اند. آنها همچنین بر خدمات، فعالیت ها، رویدادها، منابع و پروژه های مرتبط با محیط زیست، و همچنین نشان دادن نقش اجتماعی و مسئولیت کتابخانه ها به عنوان رهبران محیط زیست پایدار متمرکز هستند. در این مطلب به معرفی چند کتابخانه سبز خارج از کشور می پردازیم.

کتابخانه سبز دانشگاه دلفت

دانشگاه سبز (green university) معمولا در جهان به عنوان جایی شناخته می‌شود که همه فعالیت‌های آن بر اساس چشم انداز توسعه پایدار صورت می‌گیرد و همچنین نشان دهنده مسئولیت مهم آموزش عالی در راستای توسعه جامعه است. همچنین هر ساله لیستی از دانشگاه های سبز براساس شش شاخص کلیدی «محیط زیست و زیرساخت»، «انرژی و تغییرات اقلیمی»، «مدیریت پسماند»، «آب»، «حمل و نقل»، و «آموزش» توسط گرین متریک منتشر می شود که در سال 2016 نام سه دانشگاه ایرانی «زنجان»، «فردوسی مشهد» و «تهران» نیز در این لیست دیده می شد.

کتابخانه دانشگاه دلفت (tu delft) هلند یکی از زیباترین کتابخانه های سبز جهان به شمار می رود. این کتابخانه سبز که در سال 1997 و توسط شرکت معماری Mecanoo ایجاد شده است با زیبایی منحصر به فرد خود به یکی از نماد های دانشگاه دلفت تبدیل شده است. نمای کتابخانه از یکسو سطح شیبدار پوشیده شده از چمن و از سویی دیگر پنجره های بزرگ و نمای شیشه ای است که به جهت استفاده از نور طبیعی روز برای روشن کردن فضای کتابخانه تعبیه شده اند.

یکی از دیگر مشخصات چشمگیر این کتابخانه جسم قیف مانندی است که از وسط کتابخانه به بیرون آمده است.  داخل این شکل قیف مانند چهار طبقه وجود دارد که در اطراف آن میزهای مطالعه در نظر گرفته شده است. این طبقات مختلف توسط پله های دایره شکل به یکدیگر متصل شده اند. همچنین در اطراف این شکل قیف مانند پنجره هایی در نظر گرفته شده است که مجددا برای استفاده از نور خورشید است. در طراحی داخلی این کتابخانه علاوه بر ایجاد فضایی برای مطالعه، فضا هایی نیز برای ملاقات و تبادل ایده ها در نظر گرفته شده است. بهره گیری از استاندارد های ساختمان های سبز در معماری ساختمان کتابخانه دلفت این کتابخانه را به یکی از زیباترین و در عین حال سبز ترین کتابخانه های دنیا تبدیل کرده است.

 

کتابخانه عمومی Rice Branch کلیولند اوهایو

کتابخانه سبز The Rice Branch، اولین کتابخانه در اوهایو است که موفق به کسب گواهینامه لید نقره ای(Silver Leed) شده است. در سیستم لید نمرات از صفر تا 100 به ساختمان ها داده می‌شود و آنها بر طبق نمراتی که بدست می آوردند، گواهی طلایی، نقره ای، پلاتین دریافت می کنند. از جمله ویژگی های برجسته این کتابخانه می توان به سیستم کفپوش مودولار که با نصب آن در کف ساختمان امکان نصب سیستم های تهویه مطبوع، گرمایشی و برق را فراهم می شود اشاره کرد. همچنین در این کتابخانه از نمای شیشه ای و چراغ های تعبیه شده در سقف که استفاده از نور طبیعی را به حداکثر می رساند استفاده شده است.  از ویژگی های دیگر این کتابخانه عمومی، رنگ روشن سقف، استفاده از وسایل کم جریان برای کاهش مصرف آب و محوطه سازی بومی است. همچنین بیش از 95 درصد زباله های ساختمان کتابخانه بازیافت می شوند.

 

کتابخانه عمومی هارپروودز

کتابخانه عمومی هارپروودز، در ماه اکتبر سال 2005 پس از بازسازی گسترده و گسترش بازگشایی شد. این کتابخانه، اولین کتابخانه عمومی در میشیگان است که موفق به دریافت گواهینامه از انجمن ساختمان سازی سبز ایالات متحده شده است. در بازسازی کتابخانه عمومی هارپروودز:

1- از 87 درصد ساختار موجود ساختمان استفاده گردیده است؛

2- 45 درصد از مصالح ساختمانی استفاده شده،در فاصله 500 مایلی کتابخانه تولید شده بودند؛

3- 91 درصد از زباله های ساختمانی به محل دفن زباله منتقل شدند؛

4- عایق های سقف و دیوارها به 300٪ افزایش یافت؛

5- مصرف آب 50 درصد کاهش یافته و همچنین به صرفه جویی سالانه  100،000 گالن دست یافت.

بازسازی سبز شدن ساختمان کتابخانه ها جدای از کمک به بهبود وضعیت محیط زیست، مزیت های اقتصادی بسیاری را نیز برای کتابخانه ها به همراه خواهد داشت که برخی از این مزایای اقتصادی را در کتابخانه عمومی هارپروودز شاهد هستیم. علاوه مزایای اقتصادی، کتابخانه عمومی هارپروودز موفق به دریافت گواهی طلایی LEED گردیده است. برای اطلاعات بیشتر از ساختمان کتابخانه می توانید اینجا کلیک کنید.

 

کتابخانه سبز ANYTHINK BRIGHTON

به نظر می رسد که کتابخانه ANYTHINK BRIGHTON اولین کتابخانه کربن-مثبت در ایالات متحده آمریکا است. ساختمان کتابخانه دارای سیستم فتوولتائیک1 است که با تولید 108 کیلو وات، بیش از یک سوم از برق ساختمان و کتابخانه را تامین کرده است. همچنین به وسیله این سیستم 30،000 دلار در سال در هزینه های انرژی صرفه جویی خواهد شد. علاوه بر آن استفاده از انرژی زمین گرمایی2 برای تامین گرمایش و سرمایش ساختمان، و ترکیب کردن آن با سیستم روشنایی روز3 که دارای لوله های بازتابی است و با جذب روشنایی، و انتقال آن به داخل ساختمان به روشن کردن فضاهای داخلی ساختمان کمک می کند، این ساختمان را موفق به دریافت گواهینامه لید کرده است. برای دریافت اطلاعات بیشتر از ساختمان کتابخانه می توانید اینجا کلیک کنید.

 

منبع: وبسایت کتابخانه های سبز آمریکا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *